Information inden vinter-lukning af greens og teesteder 2021

Efteråret er kommet, fugten/kølige nætter er guf for svampeangreb på banen. Derfor har vi siden september påbegyndt vinterforberedelse.

Vinterforberedelsen er et forsøg på, at gøre planterne modstandsdygtige overforfor svampeangreb og andre sygdomme. Dette gøres ved at hæve klippehøjden, manuelt arbejde og ved hjælp af kemi.

Førhen har vi haft mulighed for at forebygge/bekæmpe svampeangreb med kemi. Det har vi stadig, men slet ikke i samme omfang som tidligere.

I takt med vi skal passe på vores grundvand/dyreliv, har vi forståeligt nok ikke rådighed over de samme mængder plantebeskyttelsesmidler som førhen.

Vi har i år mulighed for 3 behandlinger (kun greens) med start 1. oktober, så den svamp vi havde angreb af midt i september (green 1-14-17) var kemiløsningen ikke en mulighed.

De 2 første behandlinger er med samme produkt, 1 produkt med 1 aktivt stof, systemisk virkning som transporteres rundt i planten via saftstrømmen. Altså 1 produkt hvor man stadig kan klippe i planten.

Produktet virker 3-4 uger og køres ud i oktober og november. Produktet må køres ud 2 x årligt.

Den sidste behandling er med 1 effektivt produkt som indeholder 2 aktive stoffer. 1 systemisk og 1 kontaktmiddel. Det systemiske middel hæmmer svampeangreb inde i planten kontaktmidlet og ligger sig som en beskyttelseshinde hen over greenoverfladen og hæmmer spiringen af svampesporer på planteoverfladen.

Produktet må bruges 1 x årligt, og har efter vores erfaring effekt det meste af vinteren, hvis ikke beskyttelseshinden bliver brudt.

 Det betyder, at hvis man skal have den fulde effekt af kontaktmidlet må beskyttelseshinden ikke brydes efter den er sprøjtet ud. Dette betyder at greens ikke bør klippes/prikkes/skæres eller på anden måde beskadiges i overfladen.

Dette produkt skal udbringes i uge 48, hvilken dag afhænger af vejret. Det bliver den dag i ugen som byder på det bedste sprøjtevejr. Altså mindst mulighed for vind/frost og nedbør.

Det betyder at den dag vi sprøjter, lukker greens for resten af sæsonen.

 Med andre ord lukker greens senest den 3. december.

 Der vil efterfølgende kunne spilles på 13 hullers vinterbane eller på par 3 banen, hvis vejret tillader det.

Vi har heller ikke mulighed for at bekæmpe ukrudt i samme omfang som før af hensyn til miljøbeskyttelse går det naturligvis kun en vej, så man må som golfspiller i DK accepterer større svampe og ukrudtstryk end tidligere.

Tak for en god sæson.

Søren Petersen.